Blog

10 praktikus tanács a tökéletes hálószoba kialakításához!

2019.12.06 11:13

Otthonunk talán legfontosabb helyisége a hálószoba. Az életünk majdnem egyharmadát töltjük ebben a térben, ezért a nyugodt pihenés érdekében és a barátságos hangulat kialakításához elegendő időt kell szánni a háló tervezésére. 10 tippet adunk, melyeket egy hálószoba berendezése során érdemes figyelembe venni.

1.  ELSŐ LÉPÉS: MIRE VAN SZÜKSÉGÜNK?

A tervezés előtt van egy nagyon fontos pont: át kell gondolni, hogy valójában mire van szükségünk a hálószobában és mire ad lehetőséget a tér. Tehát a legelső lépésként gyűjtsük össze, hogy milyen bútorokat, kiegészítőket szeretnénk a szobában elhelyezni. Ezt követően vegyük elő az alaprajzot vagy csak álljunk be a szoba közepére egy mérőszalaggal és gondoljuk át, hogy hova férnének el az elképzelt dolgok. Így a hálószoba rejtett lehetőségeit és zugait is felfedezhetjük, és reális képet kapunk arról, hogy mi fér el és mire kell alternatív megoldást keresnünk.

Például kiderülhet, hogy valóban szükség van-e az ágy mindkét oldalán éjjeliszekrényre vagy egyáltalán éjjeliszekrényre a hálószobában. Lehet, hogy egy praktikus kis szék, sámli is megfelelne. Vagy a hely függvényében át kell gondolni, hogy biztosan kell-e a 180 centiméteres ágy, vagy esetleg elég a 160 vagy 140 centiméteres megoldás. A szükség és a lehetőségek együttes felmérése pedig az eredeti elképzeléshez képest teljesen más végeredményt hozhat, mindez viszont végül a meglévő térhez sokkal jobban passzol majd.

2.  STÍLUS ÉS A SZÍNEK HARMÓNIÁJA

A tervezés fázisában el kell dönteni, hogy milyen stílusú hálószobát szeretnénk otthonunkban. A színeket, a bútorokat és a kiegészítőket ennek megfelelően kell összeállítani. Például egy skandináv típusú letisztult szobában a fekete, a fehér, a szürke színek és a geometriai formák dominálnak.

Válasszunk ki egy alapszínt, ami több helyen is visszaköszön a hálószobában: a bútorokon, az ágyneműhuzaton, a függönyön, a párnákon, a képeken, esetleg a virágzó szobanövényekben. Fontos, hogy az összhatást nézzük a szobában és összeillő színeket alkalmazzunk. A kevesebb néha több szabály ebben az esetben is érvényesül.

Amikor színekről gondolkodunk a falfestésről sem szabad megfeledkezni. A különféle típusú, árnyalatú és tónusú festék minden térben más hatást kelt. Hatalmas szerepe van a fényviszonyoknak és a bútoroknak a végső összhatásban a színek tekintetében. Épp ezért a falfesték kiválasztását érdemes a bútorok és kiegészítők beszerzése utánra hagyni. Így a meglévő és megvásárolt bútordarabokhoz illeszthetjük a megfelelő árnyalatot.

3.  LEGYEN FÓKUSZPONTJA A SZOBÁNAK!

Az ízléses összeállításhoz ki kell választani a szoba főszereplőjét, ami fókuszpontként funkcionál a térben. A fókuszpont a szoba felosztásában, elrendezésében segít és erőteljesen irányítja a szobába lépők figyelmét. Ez lehet egy szép függöny, az ágy, egy családi kép vagy egy műalkotás, de akár egy lámpa is. A célja, hogy a tekintet azonnal rászegeződjön a hálószobában és e köré épüljön fel a szoba többi része.

4.  A HÁLÓSZOBABÚTOR ILLESZKEDJEN A TÉRHEZ

A hálószobabútor kiválasztásának egyik fő szempontja a rendelkezésre álló tér. Ha kicsi a tér, érdemes beépített szekrényt alkalmazni: akár a padlótól a plafonig is érhet. Nem kell a teljes falat beépíteni, középen kihagyhatunk az ágynak egy részt, így helyet nyerhetünk a szobában. Ha elegendő a tér, akkor érdemes elkerülni a bútorok túlzsúfolását. A levegős és könnyed berendezés kellemesebb összhatást kelt, szabadabb mozgást hagy és végső soron szívesebben tartózkodunk majd a szobában.

Szem előtt kell tartani, hogy a hálószobába összeválogatott bútoroknak mindenképp illeszkedniük kell egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy úgy érdemes kiválasztani a bútorokat, hogy stílusban és színben 20-80 aránynál ne legyen nagyobb eltérés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy kisebb szobában egy bútordarab lehet akár eltérő stílusú, de a többi legyen hasonló. Nem kell feltétlen nagy áruházakból új bútorokat vásárolni, terveztethetünk egyedi darabokat vagy akár a nagyszülők bútorainak felújításában is gondolkodhatunk. Amikor hálószobabútorokat válogatunk mindig gondoljuk át a számunkra lényeges funkciójukat. Mire lehet szükség a hálószobában? Ruhásszekrény, komód, éjjeliszekrény és esetleg egy-két polc mindig jól jöhet.

 

5.  AZ ÁGY URALJA A SZOBÁT?

Az ágy típusa és elhelyezése az egyik kulcspontja a hálószobának. Például, ha alacsony ágyat választunk, ami a padlóhoz közel helyezkedik el, barátságos hangulatot és hatást kelthetünk a szobában. Ha pedig a szoba sarkába tesszük az ágyat, akkor kuckóhangulatot teremthetünk a hálóban.Ha sok a cuccunk vagy kis térrel gazdálkodhatunk mindenképp olyan ágyat válasszunk, ami meg van emelve. Így az ágy alatti teret kihasználhatjuk pakolásra: dobozokat, kosarakat, akár gurulós rekeszeket is betehetünk alá.

6.  A PUHA SZŐNYEG ÁTALAKÍTJA A TERET

A szőnyeg fontos eleme a hálószobának: elválaszthatja, nagyíthatja, szűkösebbé teheti vagy akár össze is foghatja a teret. Mivel a hálóban legtöbbször mezítláb vagy papucsban járunk, ezért érdemes puha tapintású darabot választani. Egy nagy bolyhos szőnyegre pedig jó érzés leheveredni TV nézés vagy olvasás közben.

7.  A VILÁGÍTÁS ÉS A FÉNYEK HANGULATOT TEREMTENEK

A szoba hangulatát erőteljesen meghatározzák a hálóban lévő fények. Ha a hálószoba minden részletét ugyanolyan fény és megvilágítás éri, akkor semmi sem fog kiemelkedni és semleges összhatást kelt majd. A korábban említett fókuszpontnak kell kapnia a legnagyobb hangsúlyt, a legerősebb fényt, ezzel is kiemeljük a többi bútordarab, kiegészítő közül.

Hálószoba lévén érdemes hangulatvilágításban gondolkodni: lágy és meghitt fényt varázsolhatunk a szobába a meleg fényű lámpákkal. Egy-egy fényfüzér vagy egy sejtelmes fényű apró asztali lámpa tökéletes megoldást nyújthat ehhez.

Az ágy mellett éjjeli lámpára mindig szükség van: például olvasáshoz vagy tévézéshez elegendő fényt ad. Érdemes azonban alternatív helyet keresni neki: az ágy szélére, a falra vagy a közelben lévő szekrényre rögzíthetjük, így sok helyet spórolhatunk meg az éjjeliszekrényen.

8.  A NÖVÉNYEKRŐL SE FELEDKEZZÜNK MEG!

A növények fontos elemei a szobáknak és a lakberendezésnek. Egy apró zöld növénnyel vagy egy színes virággal könnyedén feldobható bármelyik szoba. Nem beszélve arról, hogy a pihenést és a relaxációt is képesek segíteni. Az éjjeliszekrényen vagy a polcon érdemes elhelyezni a szoba színeihez illeszkedő kaspóban. Ha valakinek a locsolás a gyenge pontja, akkor művirágot is használhat.

9.  A HÁLÓSZOBA APRÓ KIEGÉSZÍTŐI

A szoba színvilágához passzoló apró tárgyakkal, díszekkel, illatgyertyákkal és párnákkal feldobhatjuk a hálószobát. A háló karakterén a különböző fotók és képek nagy mértékben képesek alakítani. A szoba méretének megfelelően válasszuk ki a képeket, bátran használjunk nagyméretű példányokat. A képeket érdemes szemmagasságnál kicsit fentebb tenni. A bútorokkal, a lámpával és az ablakok magasságával számolni kell, amikor a tökéletes helyet keressük a képnek.

10.  KIS TÉR ESETÉN SEM KELL KÉTSÉGBE ESNI!

Ha a hálószobája mindössze pár négyzetméter, akkor is rengeteg lehetőség áll ön előtt. Optikailag könnyedén nagyítható a szoba mérete a bútorok elrendezése, a színek és akár képek által.

Használjuk ki a rendelkezésre álló teret, terjeszkedjünk felfelé és a szereljünk fel polcokat. Ez optikailag megnyújtja a szobát: a függőlegesen lévő helyektől úgy érzékeljük, hogy nagyobb helyiségbe lépünk be. Emellett pedig rengeteg pakoló- és tárolóhelyet teremthetünk a polcokkal, melyeket akár a falba is süllyeszthetünk.

Kis hálószobákban nem ajánlott csak sötét színeket használni, mert zsugorítják a meglévő teret. Érdemes inkább kiegészítőként alkalmazni őket: párnáknál, szőnyegeknél vagy akár függönyöknél. Ezzel szemben a világos színek optikailag nagyobbá teszik a szobát. Nagyon fontos odafigyelni a falfestésnél arra, hogy a plafon világosabb színű legyen, mint a falak. A magasságérzetet növelhetjük ezzel az apró trükkel.

A nagy motívumokkal díszített vagy a hosszanti mintás tapéta is segít. A felülete lehet akár fényes is, így még jobb hatást érhetünk el vele. A szekrény falára tehetünk nagy tükröt, mert ez is segít a tér nyújtásában. Ezt azonban érdemes jól átgondolni, nem mindenki kedveli a nagy tükröket a hálóban.

A hálószoba kialakítása során a legfontosabb, hogy tudatosan álljunk neki a tervezésnek. Gondoljuk át, hogy milyen lehetőségeink vannak és ezeket hogyan hozhatjuk összhangba az elképzeléseinkkel. A színek és a bútordarabok fogják meghatározni a hangulatot, ezért mindenképp illeszkedniük kell egymáshoz. Bátran kérjük egy lakberendező szakember segítségét, ha bizonytalanok vagyunk a döntésekben!

Köszöntjük a butoruniverzum.hu világában!

Mire hozzánk elérkezett, lehet, hogy több forgalmazó oldalát bejárta – mégsem talált olyan bútort, amilyenre Ön vagy családja gondolt. Tudjuk, milyen jellemzőket tart szem előtt: egy fürdőszoba bútor, de akár egy franciaágy is legyen esztétikus, lehetőleg formatervezett (ki szeretne tucatárut az otthonába?), előnyösen használja ki a rendelkezésre álló - néha bizony szűkös – helyet. Tartósságával biztosítsa a hosszú távú igénybevételnek való ellenállást – hisz életünkben jönnek-mennek a vízi csaták a gyerekekkel, a nehéz napokat lezáró forró fürdők és a reggeli, fejvesztett kapkodások, de az otthonod  minden körülményben helyt áll és kitartóan szolgálja a ház lakóit.

Az otthonod számunkra szentély

Mi nem csupán bútorokat, ágyakat vagy krti bútorokat forgalmazunk! Szenvedélyünk mindaz, ami az otthonod és kerted világához kapcsolódik, és egyben vevőink kényelmét is szolgálja. Webáruházunk kialakítása elsőszámú bizonyíték erre: fantasztikusan széles, képekkel gazdagított kínálatot és részletes termékleírásokat alakítottunk ki a minél hatékonyabb és élvezetesebb böngészés érdekében.

Élménydús vásárlást nyújtunk

Ám a vásárlásnak koránt sincs vége a „Kosárba teszem” gomb lenyomásával: a legtöbb esetben ingyenes házhozszállítással, helyszíni beüzemelés lehetőségének biztosításával és 15 napos visszavásárlási garanciával nyújtunk teljes körű szolgáltatást azoknak a vevőinknek, akik bizalmukkal megtisztelnek bennünket. Webáruházunk teljes értékű, interaktív vásárlási élményt nyújt, például vásárlóink feltölthetik a bútorikat ábrázoló képeiket, vagy épp megoszthatják a kiválasztott zuhanytálca vagy franciaágy árát ismerőseikkel – így bárki gyorsan kikérheti barátai véleményét is a termékről és az ár-érték arány megfelelőségéről!

olcsobbat.hu olcso.hu