Blog

Fürdőszoba takarítás tippek

2020.01.14 09:03

Milyen nagyszerű érzés belépni egy patyolattiszta, ragyogó fürdőszobába! Fényes csempék, sehol egy vízkőfolt, a tisztaság vesz mindenhol körül minket, miközben a hívogatóan puha textilek kényelmének ígérete csak tovább fokozza a komfortérzetet, a kellemes ellazulás vágyát. Mindannyian ilyen fürdőszobára vágyunk. Fürdőszoba takarítás tippek a javából: hogy sikerüljön elérni az áhítottan szép, tiszta fürdőszobát. Íme néhány profi tipp a csillogó csempékért!

Fürdőszoba takarítás tippek

A fürdőszoba takarítás első lépése, rendrakás a fürdőszobában

A komfortos és szép otthon alapja a rend. A fürdőszoba esetében is így van. A tökéletes rendhez pedig nem kell más, csak átgondolt tárolás. Szervezzük meg, hogy mit hol szeretnénk tartani. Ne legyenek elő limlomok, apró díszek, fürdőgolyók, piperecikkek. Legyen meg mindennek a helye. Gondoljuk át a díszítésre szánt tárgyakat létjogosultságát is, esetleg 1-1 darabot hagyjunk elő belőlük. A leghatékonyabb díszítés azonban a funkcionalitás. Például válasszunk minél dekoratívabb szappantartót, porcelán szappanadagolót, esetleg egy igényes kosárkában tartsuk a legfontosabb holmiainkat.  Válasszunk szépen megmunkált, a fürdőnk stílusához illő tárgyakat, az apró és szép részletek sokkal hatásosabb dekorelemek, mint a sok dísztárgy.

 

A megfelelő rendszerezéshez érdemes beszereznünk egy polcos állványt, esetleg egy fürdőszoba szekrényt. Itt tárolhatjuk a törölközőket, tisztítószert, tisztálkodási eszközöket. Minél több dolognak van meg az állandó helye, annál kevésbé lesz zsúfoltságérzetünk a fürdőszobában. Válasszunk jó minőségű dobozokat, esetleg fonott kosárkákat, és tartsuk ezekben elkülönítve a piperecikkeinket.

Csempe tisztítás házilag

Hiába vesszük meg a legkülönlegesebb burkolatot, a legszebb dekorcsempét, ha nem tudjuk megfelelően karbantartani. A legízlésesebben kiválasztott csempe is lehangoló látványt nyújt, ha vízköves és matt a felülete.

 

Ha nagymértékű, nehezen tisztítható szennyeződésről beszélünk, akkor megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, hogy párát csinálunk a fürdőben, amely fellazítja a szennyeződéseket. Ezután a hagyományos csempetisztítót, vagy épp egy házi megoldásként szolgáló szert használjunk, melyet először néhány percig hatni hagyunk a csempén, ezután mossuk le, és sikáljuk fényesre a csempéket egy mikroszálas ronggyal. Ha a fő problémánk a vízkő, akkor a házi megoldás legyen a hígítatlan ecet. Ugyanis az ecet kitűnő vízkőoldó. Ellentétben a szódabikarbónával, amely ugyan kiváló fertőtlenítő, de a vízkő ellen hatástalan. Sokan használják a citromot vagy az abból kinyert citromsavat is erre a célra.

 

Mit tegyünk akkor, ha az egykor fehér fényben ragyogó csempe megsárgult? A csempe fényét és világosságát visszanyerhetjük egy kis sóval elkevert terpentinnel. Mások a szalmiákszeszt javasolják. Mindkét esetben egyszerűen egy szivacsot használva dörzsöljük át a csempe felületét. Fokozhatjuk a hatást, ha a szalmiákszeszt vékony, puha bőrrel visszük fel, ezzel fényezzük a csempénket. Ilyen bőrt használnak az ablak tisztítására is. Meglepő lehet, de ha semmi sem válik be, akkor az egyébként parkettára használt folyékony viaszt is használhatjuk a csempére.

 

Ha mindenképpen házi megoldást keresünk a csillogó csempék kérdésére, akkor meghökkentő tippeket próbálhatunk ki, melyek azonban másoknak beváltak. Például a lenolaj és a narancshéj. A narancshéjjal csak átdolgozzuk a csempe felületét, jól bedörzsöljük vele a csempét, majd pár percig hatni hagyjuk. 5-15 perccel később nedves ronggyal és meleg vízzel lemossuk a citrusos hatóanyagot. A lenolajjal is hasonlóképpen járhatunk el.

Csempe tisztítás házilag

A fuga tisztítása

Használhatunk speciális fugatisztítót, melyet kb. 5 cm távolságból fújhatunk a fugára. Néhány perc hatóidő után tisztítsuk le a fugát.

 

Nem éppen vegyszermentes, de hatékony házi megoldás a szódabikarbóna és némi hidrogén peroxid elkeverése. Egy fogkefe segítségével vigyük fel a szert, és alaposan sikáljuk ki a fugát. Majd tartsunk 10-15 perc szünetet, hogy a vegyszer nyugodtan dolgozhasson. Végül pedig mossuk le, meleg, mosogatószeres vagy tisztítószeres vízzel. Jó alaposan öblítsük le, bő vízzel. Egy-egy ilyen eljárás után nem árt szellőztetni egy nagyot. A hidrogén-peroxid használata során pedig jobb, ha valamit az arcunk elé teszünk.

 

Vegyszermentes házi megoldás lehet a már korábban is említett szódabikarbóna, esetleg az ecet vagy a citromsav. Minden esetben fogkefével, vagy erre a célra vásárolt kefével érdemes sikálni a fugát. Ez hosszú és nehéz munka, de megéri. Minél gyakrabban szakítunk rá időt, annál könnyebb dolgunk lesz, hiszen, ha nem várjuk meg, amíg sok szennyeződés gyűlik össze, egyszerűbb és gyorsabb lesz a takarítás.

A kád tisztítása: tippek és trükkök

A kád szintén kulcskérdésnek számít egy fürdőszoba esetében. Egy vízköves kád nagyon csúnya látványt tud nyújtani. A bolti vízkőoldók használata megkönnyítheti a dolgunkat. Azonban a számunkra tökéletes tisztítószer kiválasztásakor vegyük figyelembe kádunk anyagát.

 

Az akril kád tisztítása eltér a lemezkádétól. Az akril egy speciális hőre lágyuló anyag, melyet üvegszállal erősítenek meg a gyártás során. Tisztításával kapcsolatban elmondhatjuk, hogy nem túl kényes anyag, azonban egy valamire nagyon kell vigyáznunk. Az akril kádak esetében ne használjunk szemcsés állagú tisztítószert. Az akril ugyanis kiválóan ellenáll a különböző maró anyagoknak, bár ezt sem érdemes kockáztatni, azonban a szemcsés anyagok felkarcolhatják a felületét. Így aztán a szódabikarbónát és társait ne használjuk ennél a kádtípusnál.

 

A zománckádak acéllemezből készülnek, és karcállóak. Azonban az agresszív szerek, a savak roncsolják a zománc anyagát, ennek köszönhetően eltűnhet az acélkád fényessége, mattá válhat. Ezért ennél az anyagnál kerüljük az ilyen típusú szereket.

 

A kád tisztítására is léteznek házi megoldások. Ha az egyszerű, bolti tisztítószerekben nem bízunk, akkor a házi boszorkánykonyhánkban kikeverhetjük a megfelelő környezetbarát tisztítószert. Az ecet, korábban már említett vízkőoldó képessége miatt az ilyen keverékek népszerű alapanyaga szokott lenni, Önmagában is használhatjuk. Az ecet jól kombinálható például mosószódával, de ezzel a természetes szerrel önmagában is sikert érhetünk el a kád rendszeres takarítása során. A házisó, a szódabikarbóna, az ammónia és az alkohol mind-mind népszerű házi tisztítószer alapanyagok. Azonban mielőtt ezek mellett az anyagok mellett döntünk, mérlegeljünk. A szódabikarbóna és a házi só felkarcolhatja az erre érzékeny akrilkád felületét, az alkohol és az ammónia pedig a zománckádaknak árthatnak.

 

A kád tisztítása: tippek és trükkök

Fürdőszoba járólap tisztítása

A fürdőszobai járólap esetében a falicsempéhez hasonló módon járunk el. Az ecetes, esetleg citromleves vagy citromsavas felmosás sokat segít a vízkő ellen, amelynek a matt hatást köszönhetjük. Miután alaposan felsikáltuk, esetleg, ha kisebb mértékű vízkőről van szó, vagy megelőzésről, akkor csak felmostuk a járólapot, érdemes egy kis szünetet tartani. Később bő vízzel, illatos felmosóval felmosni, és szellőztetni. Ugyanis ezek a sav tartalmú szerek szúrós szagúak, ez kicsit kellemetlen lehet.

 

A trisó kiváló megoldás lehet a zsíros szennyeződésekkel szemben. Egy fürdőszobában pedig ugyanúgy van létjogosultsága, mint a konyhában és a vízvezetékekben. Ugyanis a fürdőszobában a szappan és más, hozzá hasonló tisztálkodószerek zsírosak. Ezért aztán a zsíroldó hatású tisztítószerek itt is komoly segítséget jelenthetnek.

 

A korábban emlegetett lenolaj csúszóssága miatt nem túl szerencsés megoldás egy járólapon. Azonban, ha bízunk abban, hogy elég alaposan sikerül tiszta vízzel eltávolítani a csodaszert, anélkül, hogy később balesetveszélyes legyen, akkor ezt a megoldást is kipróbálhatjuk.

Akár természetes szerek, akár vízkőoldót tartalmazó tisztítószerek mellett döntünk, ha a vízkő ellen küzdünk fürdőszobánkban, több fázisban kell felmosnunk. Második alkalommal mindig egy tisztavizes átmosásra is szükség lehet.

Köszöntjük a butoruniverzum.hu világában!

Mire hozzánk elérkezett, lehet, hogy több forgalmazó oldalát bejárta – mégsem talált olyan bútort, amilyenre Ön vagy családja gondolt. Tudjuk, milyen jellemzőket tart szem előtt: egy fürdőszoba bútor, de akár egy franciaágy is legyen esztétikus, lehetőleg formatervezett (ki szeretne tucatárut az otthonába?), előnyösen használja ki a rendelkezésre álló - néha bizony szűkös – helyet. Tartósságával biztosítsa a hosszú távú igénybevételnek való ellenállást – hisz életünkben jönnek-mennek a vízi csaták a gyerekekkel, a nehéz napokat lezáró forró fürdők és a reggeli, fejvesztett kapkodások, de az otthonod  minden körülményben helyt áll és kitartóan szolgálja a ház lakóit.

Az otthonod számunkra szentély

Mi nem csupán bútorokat, ágyakat vagy krti bútorokat forgalmazunk! Szenvedélyünk mindaz, ami az otthonod és kerted világához kapcsolódik, és egyben vevőink kényelmét is szolgálja. Webáruházunk kialakítása elsőszámú bizonyíték erre: fantasztikusan széles, képekkel gazdagított kínálatot és részletes termékleírásokat alakítottunk ki a minél hatékonyabb és élvezetesebb böngészés érdekében.

Élménydús vásárlást nyújtunk

Ám a vásárlásnak koránt sincs vége a „Kosárba teszem” gomb lenyomásával: a legtöbb esetben ingyenes házhozszállítással, helyszíni beüzemelés lehetőségének biztosításával és 15 napos visszavásárlási garanciával nyújtunk teljes körű szolgáltatást azoknak a vevőinknek, akik bizalmukkal megtisztelnek bennünket. Webáruházunk teljes értékű, interaktív vásárlási élményt nyújt, például vásárlóink feltölthetik a bútorikat ábrázoló képeiket, vagy épp megoszthatják a kiválasztott zuhanytálca vagy franciaágy árát ismerőseikkel – így bárki gyorsan kikérheti barátai véleményét is a termékről és az ár-érték arány megfelelőségéről!

olcsobbat.hu olcso.hu